Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Σημειώσεις part 1

Οι παρακάτω σκέψεις γράφονται υπό την μορφή σημειώσεων, με τον κίνδυνο να περιέχουν κλεμμένες ιδέες, αλλά και με την βεβαιότητα ότι ο "ιδιοκτήτης" τους δεν θα με κατηγορήσει για την κλοπή αυτή!

Η αρχική παρατήρηση ήταν η συνολική πολιτική θέση ενός ατόμου και η αντιστοίχηση που μπορεί αυτή να έχει με πράξεις ή γενικότερα με την κοινωνική δράση του. Και εν συνεχεία το αν οι πράξεις αυτές καθρεφτίζουν εν τέλει την πολιτική θέση του ατόμου.

Και αν το καθρέφτισμα και η θεωρητική θέση δεν συμπίπτουν τότε ποιος υπερνικά; Κρινόμαστε εν τέλει απ' τις πράξεις μας ή απ' τις ιδέες μας;

Μήπως οι τελικές πράξεις διαφέρουν απ' τις θεωρητικά σωστές λόγω του προσωπικού εγωισμού του ατόμου. Ή αντίστροφα μήπως η κοινωνία τον οδηγεί στο να πράττει διαφορετικά απ' ότι θα ήθελε απλά γιατί πρέπει να επιβιώσει αξιοπρεπώς μέσα σε αυτή; (προς επεξεργασία και συζήτηση!)

Μπορεί το παραπάνω συμπέρασμα να μην είναι απόλυτο αλλά να συνδυάζεται σε μέρη (πιθανά όχι ισανάλογα). Πρόχειρο παράδειγμα (χωρίς ακόμη απόδειξη ορθότητας): πολιτικοί ιδεαλιστές-(μικρό)επιχειρηματίες.

Τελικά είναι ηθικό (λεπτό σημείο. καθένας έχει διαφορετική ηθική) να πράττεις διαφορετικά απ' ότι σε οδηγούν τα ιδανικά σου και αν ναι σε ποίον βαθμό; Πέραν της επιβίωσης πρέπει να επιζητάς υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο ζωής χρησιμοποιώντας ξένες, ως προς την ηθική σου, τακτικές οι οποίες όμως είναι σύμφωνες με την κρατούσα κοινωνικοπολιτική ηθική; Και αν το κάνεις, μήπως τελικά οι ιδέες σου είναι διαφορετικές (επιστροφή στην παράγραφο 2 και κύκλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου